Stress, Overspanning & Burn-out
Stress ontstaat als er meer van je gevraagd wordt dan je denkt waar te kunnen maken. Langdurige blootstelling aan stress met weinig herstelperioden kan leiden tot overspanning. Er gaan spanningsklachten optreden zoals lichamelijke en geestelijke vermoeidheid, gespannen, prikkelbaar, concentratieverlies, vergeetachtigheid, emotioneel labiel, slaapproblemen en het sociaal, maatschappelijk en professioneel functioneren gaat minder goed.
Burn-out treedt pas op na langdurige, vaak jarenlange roofbouw op het lichaam. Een burn-out ontstaat als mensen ondanks de stress en de spanningsklachten stug blijven doorgaan.
Stress- en burn-outcoaching is een intensieve en systematische vorm van coaching, gericht op spoedig én verantwoord terugleiden naar werk of een andere levensinvulling. Samen gaan we op zoek naar een inzicht in de eigen stressoren en verbeteren we de stresscopingsvaardigheden. Ik bied methoden aan om stress te verminderen, burn-out te voorkomen, verkorten of verhelpen. Hier wordt vaak ook extra aandacht besteed aan perfectionisme en faalangst.
Angsten, paniekaanvallen & trauma
Angst? Angstig? Vrees? Paniek? Fobie? Heb je het gevoel vaak angst te ervaren? Begint je hartslag sneller te slaan? Duizel je soms? Dan is de kans groot dat je een angstaanval krijgt.
Angst is een emotie veroorzaakt door een waargenomen of beleefde bedreiging, die meestal leidt tot een vermijding of ontwijking daarvan.
Het feit dat we angst kunnen voelen is een belangrijk overlevingsmechanisme. Het helpt ons gevaar te herkennen en te vermijden. Bij een aantal mensen staat de angst echter niet meer in verhouding tot datgene waar ze bang voor zijn. Angst kan zo verlammend zijn dat ze allerlei zaken gaan vermijden. Dat kan een ernstige impact hebben op hun leven. Vaak geraken mensen ook in een vicieuze cirkel waardoor ze alsmaar meer gaan vermijden en alsmaar angstiger worden.
In dat geval is er sprake van een angststoornis. Maar liefst 1 op 8 mensen kampt met een angststoornis. Het is belangrijk tijdig hulp te zoeken, omdat angst zichzelf kan versterken zodat je snel in een vicieuze cirkel belandt.
Angststoornissen kunnen verschillende vormen aannemen.
Een paniekstoornis houdt in dat je geregeld paniekaanvallen krijgt zonder dat daar een duidelijke reden voor is. Het is een angst voor je eigen lichamelijke en psychische reactie op beangstigende situaties.
Van fobieën spreken we als je angst voor iets heel specifiek ontwikkelt. Hoogtevrees, angst voor kleine ruimtes (claustrofobie), voor drukke plekken met veel mensen (agorafobie) of vliegangst zijn daar enkele voorbeelden van. Er bestaan heel veel soorten fobieën. Een fobie hoeft niet per se problematisch te zijn: hoogtevrees hebben is niet erg zolang je niet ergens op moet klimmen. Angst voor spinnen hoeft geen probleem te zijn als er iemand in huis is die voor jou de spinnen weghaalt. Een aantal fobieën kan echter wel een enorme impact hebben op je dagelijks leven. Ze kunnen maken dat je heel veel normale zaken in het leven gaat mijden.
Een dwangstoornis of obsessieve-compulsieve stoornis (OCD) houdt in dat dwanggedachten of beelden steeds terugkeren. Je voelt een overweldigende drang om bepaalde dingen te doen die deze gedachten neutraliseren.
Bij een sociale fobie, ook wel sociale angststoornis genoemd, overheerst de angst om kritisch te worden beoordeeld door anderen, vooral in sociale situaties.
Van een gegeneraliseerde angststoornis of piekerstoornis spreken we bij iemand die voortdurend piekert, overbezorgd is en vreest dat zaken fout gaan lopen. Je bent dan eigenlijk voortdurend gespannen en prikkelbaar en de minste aanleiding is genoeg om je enorm ongerust en angstig te voelen.
Posttraumatische stress-stoornis (PTSD): buitensporige angst veroorzaakt door eerdere blootstelling aan een dreiging of verwonding.
Kenmerken:
Herbeleving van de traumatische ervaring in de vorm van nachtmerries of flashbacks
Vermijding van situaties die verontrustende herinneringen oproepen
Verhoogde prikkelbaarheid
Sterke schrikreacties
Overmatige waakzaamheid
Samen gaan we op zoek naar wat jouw angsten triggert, we maken samen een plan op om stapje voor stapje je angsten aan te pakken en je leven terug leefbaar te maken.
EMDR
EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een revolutionaire en wetenschappelijk onderzochte methode waarmee elke negatieve levensgebeurtenis uit het verleden kan verwerkt worden.
Tijdens een EMDR behandeling wordt eerst nagegaan wat de onderliggende oorzaken zijn die jouw klachten hebben geleid. Vervolgens gaan we ze een voor een aanpakken, op een veilige manier, aan de hand van een vast protocol.
Bij EMDR betrekken we niet enkel je gedachten maar ook je gevoelens en je lichaam in de oplossing. Het werkt snel en efficiënt en de effecten blijven aanhouden op langere termijn.
Hoogsensitiviteit
Iemand die hoogsensitief is wordt ook wel een hoogsensitief persoon of HSP genoemd. Het is iemand die gevoeliger is voor prikkels van de buitenwereld. Hij of zij neemt subtielere nuances waar in bv. de lichaamstaal en stemmingen van anderen, is gevoeliger voor licht, geuren en geluiden, enz.... Een HSP raakt daardoor sneller overprikkeld en heeft de behoefte zich terug te trekken. HSP is geen ziekte maar een karaktertrek met vele verschillende eigenschappen. Indien je er niet op de juiste manier mee leert omgaan (en dit kan voor iedere HSP anders zijn) kan deze karaktertrek de oorzaak zijn van zowel fysieke als psychische aandoeningen/problemen. Elke HSP heeft verschillende eigenschappen, beleeft z’n HSP-zijn op een eigen, individuele manier.
Samen gaan we op zoek naar manieren die jou helpen om in balans te blijven. Ik zorg ervoor dat je gemakkelijk kan herkennen wanneer je overprikkeld raakt en wat jouw hoogsensitieve eigenschappen zijn en dan zoeken we samen uit hoe je daar best mee kan omgaan.
Waarvoor kan je nog bij mij terecht?
Zoek je een antwoord op een van de volgende vragen:
Wie ben ik? Wie wil ik graag zijn? Ben je op zoek naar je eigen identiteit?
Wat zijn mijn talenten? Wat is belangrijk voor mij?
Zit je met bepaalde levensvragen? Heb je het gevoel dat je vast zit?
Ben je perfectionist?
Wil je leren omgaan met emoties?
Denk je vaak negatief? Ben je op zoek naar een positievere kijk op de wereld?
Zijn er situaties uit je verleden die je nog niet helemaal verwerkt hebt? Weet je niet hoe je bepaalde zaken moet loslaten?
Door gebruik te maken van cognitieve gedragstherapie en enkele andere methodieken, help ik jou om jezelf te leren kennen, je gedachten en gevoelens aan te pakken en gelukkiger in het leven te staan.